Представљен документ за унапређење права радника

15.10.2020.

На данашњој сједници Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске у Вишеграду представљен је документ који ће бити полазна основа за разговоре са Владом Републике Српске с циљем унапређења права радника.

Предсједник Савеза Ранка Мишић рекла је новинарима да је програм економских реформи за трогодишњи период документ који је сачинио Савез синдиката Републике Српске, као социјални партнер Владе Српске и Уније послодаваца.

Мишићева је истакла да ће се овај документ спроводити у предстојећем трогодишњем периоду, а његова судбина зависиће од преговора са Владом Српске.

„Акценат у овом документу је задржавање постојећег броја радника и очување њихових стечених права, имајући у виду ово вријеме пандемије. Осим тога, сугерисаћемо Влади Српске да предложи мјере које би омогућиле отварање нових радних мјеста и повећање плата“, нагласила је Мишићева.

Она је навела да документ има три цјелине, а прије свега социјални дијалог и преговори са Владом.

„Друга је законодавна, а односи се на низ законских рјешења које тражимо да Влада донесе, а које би требало да побошају позицију радника у Републици Српској. Ријеч је о измјени Закона о раду, Закона о заштити здравља на раду, Закона о забрани злостављања на раду, који смо већ добили и које би Влада требала усвојити и предложити парламенту у форми нацрта“, рекла је Мишићева.

Мишићева је нагласила да је, уз ове, ту и сет социјалних закона – о здравственом осигурању и заштити јер Савез цијени да су то кључне ствари које треба поправљати како би положај радника био унапређен.

„Трећа област коју третира овај документ су стратешки документи који се односе на важност доношења Владине стратегије запошљавања у наредном петогодишњем периоду, у којој ће бити исплативи пројекти и да је акцентован реални сектор“, рекла је Мишићева изразивши наду да ће Влада прихватити већи дио овог документа који је сачинила радна група Синдиката.

СРНА