Предавање о новом начину борбе против варое

08.11.2023.

За пчеларе са подручја Вишеграда и Рудог одржано је предавање о борби против варое – паразита медоносних плела и рационалном приступу пчеларству с циљем постизања бољих резултата.

Ужички пчелар Петар Лукић рекао је да се нови алтернативни начин борбе против варое појавио прије седам година, а стручна јавност га је оцијенила ефикасним.

„Представио сам га пчеларима и донијели смо заједничке закључке за његову примјену“, рекао је Лукић.

Пчелар из Рибашевине код Ужица Милић Вукић навео је да се многи радови могу обавити на једноставнији начин од онога који пчелари углавном примјењују.

„Задатак моје теме био је да се пчеларима приближи начин пчеларења који са мање рада даје веће резултате, те да се пчеларима покаже како се са добрим планирањем, осмишљавањем и организацијом може пуно послова обављати у једном пчелињем прегледу или једном отварању кошница“, рекао је Вукић.

Предсједник Удружења пчелара „Вишеград“ Александра Масала истакла је да је циљ оваквих предавања анимирање младих за бављење пчеларством.

„Пчеларством се баве старији и ми намјеравамо да подмладимо кадар, те је Управни одбор нашег удружења себи ставио за циљ да произведе бар једног професионалног пчелара који ће се бавити производњом меда и пчеларских производа на подручју општине Вишеград“, рекао је Масал.

Током октобра Удружење пчелара „Вишеград“ организовало је едукацију чланова на пчелињаку, а сада када су пчеле у мировању, настављају са едукацијом у затвореном простору.

Предавању које је одржано синоћ у скупштинској сали Вишеград, присуствовао је велики број пчелара.

СРНА