Повратак ћире у Вишеград

29.08.2017.

Од Мокре Горе до Вишеграда, пругом уског колосека, поново је кренула парна локомотива, и то у првој слободној вожњи после дужег времена. После договора руководстава железница Србије и Републике Српске, омогућено је да, у зависности од интересовања, ћира крене и на редовне вожње.

Носталгични писак парњаче и облак паре на мокрогорској станици – знак да је ћира спреман за 25 километара дуго путовање до Вишеграда.

„До Вишеграда и назад отприлике потрошимо две тоне угља, пет-шест кубика воде, доле и назад поново да сипамо, десетак кубика воде“, прича машиновођа Зоран Нешковић.

Љубитељи старих железница нестрпљиво су чекали да Носталгија поново крене ка Дрини ћуприји. Међу њима и две групе странаца, Словенци и Немци, најмлађи путник двогодишњак из Берлина.

„Ја сам рекао мојим пријатељима како је у Западној Србији и Источној Босни прелепо и они су рекли да им покажем“, каже Мартин Копечки из Берлина.

„То је фантастично, нешто лепо, лепо, нема шта друго да се каже“, истиче Јоже Пуцикар из Љубљане.

Жељко Шпијуновић из „Србијавоза“ напомиње да долалзи све већи број странаца – из Западне Европе предњаче Немци, Швајцарци, а у најави су туристи из Азије, Кине, Јапана.

„То охрабрује да смо ми позиционирани на светској мапи атрактивних туристичких путовања“, додаје Шпијуновић.

После две станице ћира је у Вишеград где га радо дочекују – стигао пре реда вожње.

„Очекивали смо читавог лета да ће бар мало више долазака композиција ћире бити у нашој општини, али рецимо да је долазак на данашњи празник можда знак да ће то у наредном периоду бити можда чешће“, поручује Младен Ђуревић, начелник Општине Вишеград.

Оливера Тодоровић, директорка Туристичке организације Вишеград, напомиње да је долазак ћире за Вишеград увек посебно задовољство и дугоочекивано.

„Нама долазак ћире представља завршетак оног чаробног туристичког прстена“, истиче Тодоровићева.

Уз рекордне посете на Шарганској осмици и бродовима од Перућца и ћиру створени су услови за изузетну туристичку туру за коју се годинама залажу туристички посленици с обе стране Дрине.

РТС