Повећан број респираторних инфекција, али нема грипа

18.02.2020.

У Дому здравља у Вишеграду повећан је број пацијената са акутним респираторним инфекцијама, али за сада нема пријављених обољења од грипа, рекла је Срни директор ове здравствене установе Снежана Ђуровић.

Ђуровићева је рекла да је у посљедње двије седмице повећан број пацијената који имају проблем са горњим респираторним путевима, кијавицом и опструкцијом дисајних путева, те кашљу и имају повишену тјелесну температуру.

„Већином је ријеч о школској дјеци нижих разреда основне школе, а карактеристични су симптоми слични грипу. У посљедњих мјесец дана евидентирано је 20 пријава обољења сличних грипу, али ни у једном случају грип није потврђен“, истакла је Ђуровићева.

Она је нагласила да вирус пролази брзо, а симптоми трају од три до пет дана.

Ђуровићева је навела да је у Дому здравља у Вишеграду превентивно против грипа вакцинисано 95 становника, који имају право на бесплатну вакцину Фонда здравственог осигурања.

Према њеним ријечима, као превенцију треба јачати имунитет исхраном богатом витаминима, провјетравати просторије, редовно прати руке и избјегавати колективна окупљања.

СРНА