Потписани уговори за подршку пољопривредницима

28.11.2017.

Представници њемачке невладине организације „Хелп“, у сарадњи са општином Вишеград, потписали су данас уговоре са 22 корисника из Вишеграда за подршку малим пројектима у пољопривреди.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је пројекат вриједан 116.000 КМ, а да је општина учествовала са 35 одсто средстава, односно са 41.000 КМ.

„`Хелп` финансира пројекат са 50 одсто, односно 58.000 КМ, а корисници са 15 одсто. Надамо се да ће овакав вид сарадње бити настављен, како би омогућили пољопривредним произвођачима да улажу у пољопривреду путем набавке различите опреме“, додао је Ђуревић.

Он је истакао да општина буџетом планира више од 100.000 КМ за подстицај пољопривреди.

Представник Њемачке организације „Хелп“ Шемсудин Маљић рекао је да су потписана 22 од укупно 30 уговора, који ће бити потписани у наредном периоду.

„Почећемо са куповином машина које су тражили корисници и током наредних мјесец дана оне ће бити испоручене“, истакао је Маљић.

Он је додао да је пројекат намијењен развоју предузетника у пољопривреди, како би се помогло оним који су имали врло малу подршку, те да им се покаже да пољопривреда има будућност.

Маљић је рекао да корисници имају обавезу учешћа од 15 одсто и регистрацију пољопривредног газдинства.

Момир Нинковић рекао је да је аплицирао за набавку косачице, која ће значити много за потребе у пољопривредној производњи.

Миланка Мирковић, која је аплицирала за набавку мотокултиватора, захвалила је организацији „Хелп“ и општини Вишеград, те додала да ће им ова подршка много значити.

Вишеград је једна од пет општина у БиХ која учествује у пројекту подршке социо-економској стабилности западном Балкану, који спроводи организација „Хелп“.

СРНА