Поштовати законе о локалној управи и радити у интересу грађана

22.02.2021.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да техничка служба Скупштине општине треба да поштује законе Републике Српске који се односе на локалну управу, поштујући Статут и Пословник општине, а све у интересу грађана ове локалне заједнице.

Ђуревић је на конференцији за новинаре, која је одржана поводом тражења мишљења Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске у вези са одржавањем прве сједнице локалног парламента, подсјетио да се општина Вишеград 15. јануара обратила ресорном министарству и затражила контролу законитости аката донесених на првој сједници Скупштине општине.

„Мишљење ресорног министарства смо добили 12. фебруара и у њему се наводи да је извршено грубо кршење Закона о локалној самоуправи, те Статута и Пословника општине Вишеград. Министарство је дало рок од 15 дана Скупштини општине да га обавијести да су отклоњене утврђене незаконитости“, навео је Ђуревић.

Он је апеловао да се техничка служба Скупштине општине Вишеград врати у оквире закона који се односи на локалну управу и да општина крене правим путем, како је рађено у претходне четири године.

Ђуревић је појаснио да се грубо кршење закона односи на само заказивање сједнице, материјал за прву сједницу није достављен у законом предвиђеном року, а дневни ред није испоштован како је предвиђено Пословником.

„Досадашњи предсједник Скупштине је требао у сагласности са начелником да дефинише дневни ред, од начелника није затражено да се достави потребан материјал који би био приложен уз дневни ред и позив. Предсједавајућа радног предсједништва је закључила да је на првој сједници направљен низ неправилности и незаконитости и предложила да се сједница одгоди за наредних седам дана колико је било потребно да се све уведе у законске оквире“, каже Ђуревић.

Према његовим ријечима, техничка служба се оглушила о те њене препоруке и молбе и већина од 11 одборника је одржала сједницу.

„Грубо кршење закона се односи на то да је формирано ново радно предсједништво, што није смјело да се деси. Сада два мјесеца имамо проблем, не само у раду Скупштине општине, него и у раду општине Вишеград“, напоменуо је Ђуревић.

Он је подсјетио да, због помјерања одржавања избора, прошле године није усвојен буџет, те да је закон омогућио да функционишу привременим финансирањем прва три мјесеца ове године.

„Надам се да ћемо наћи рјешења и да ће Скупштина почети да ради у складу са законом, да ће се усвојити буџет. Апелујем на све који имају жељу да радимо у интересу наших грађана да дођу и да заједно договоримо сљедеће кораке како би општина функционисала у најбољем могућем реду“, истакао је Ђуревић.

Он је рекао да је недавно одржан састанак представника свих политичких странака на којем је закључено да ће бити испоштовано мишљење ресорног министарства.

СРНА