Положени вијенци на споменик браниоцима Српске

14.02.2019.

На Тргу палих бораца у Вишеграду данас су положени вијенци код централног споменика браниоцима Републике Српске у оквиру обиљежавања Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата.

Вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске Милорад Којић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Драган Вуковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, предсједник републичке Борачке организације Миломир Савчић.

Код споменика браниоцима Српске цвијеће су положили и државни секретар министарства за рад и запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Антић, делегација Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза организација и удружења ратних војних инвалида, Савеза логораша, Удружења цивилних жртава рата, Удружења ветерана Републике Српске.

 

Вијенце су положиле и делегације Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, те општина Вишеград, Фоча и Ново Горажде, као и општинских борачких организација.

Претходно је у манастиру Добрун код Вишеграда служена Света архијерејска литургија поводом обиљежавања Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и 215 година од подизања Првог српског устанка.

Организатор обиљежавања Дана бораца Републике Српске и Првог српског устанка је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

У одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положила су животе за Српску.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

СРНА