Подстицаји и за произвођаче млијека

19.03.2019.

Одборници Скупштине општине Вишеград усвојили су на данашњем засједању Одлуку о подстицају пољопривредним произвођачима за 2019. годину, са циљем развоја и унапређења пољопривредне производње, а новина је да су подстицаји предвиђени и за произвођаче млијека.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је у сарадњи са мљекаром Пађени из Билеће, Пољопривредном задругом Вишеград и општином Вишеград, од прије неколико дана кренуо откуп млијека, а да ће општина субвенционисати са по 0,10 КМ сваки предати литар млијека.

„У другом тромесјечју ове године имаћемо подстицај од 0,25 КМ. За ову врсту подстицаја у буџету општине Вишеград предвиђено је 14.000 КМ, а подстицај ће подразумијевати и остале трошкове који настану, а све везано за откуп млијека“, навео је Ђуревић.

Он је истакао да је усвојена и Одлука о измјени дијела пословника која подразумијева санкционисање непримјереног понашања одборника који ометају рад скупштине.

„Том одлуком предвиђено је да се од укупног мјесечног одборничког додатка са 50 одсто санкционише онај одборник који се не придржава пословника и правила у раду скупштине, а та средства ће бити уплаћена на посебан рачун која ће бити кориштен додатно за подстицај наталитета“, напоменуо је Ђуревић.

Шеф клуба одборника СНСД-а Дарко Андрић рекао је да је на сједници усвојена Одлука о измјени дијела пословника која третира финансијско кажњавање непоштовања пословника.

„Чекамо већ двије и по године да опозиција почне да поштује тај пословник, али након упорних кршења пословника и нарушавања рада, при чему екстреман случај био блокирање рада скупштине на више од четири сата и недопуштање да се изађе за говорницу, морали смо да предузмемо и ову мјеру, а то је и једини начин који смо могли да уврстимо“, истакао је Андрић.

Он је додао да је осим усмјених мјера, опомена и мјера одузимања ријечи, већ постојећа мјера искључења са сједнице допуњена са одузимањем 50 одсто мјесечног одборничког додатка за свако искључење.

Он је нагласио да је Српско војничко гробље на Мегдану проглашено од посебног локалног интереса, како би било издвојено у односу на друга гробља на територији општине Вишеград.

Овом одлуком оно ће добити издвојено мјесто, пажњу и могућност да се другачије финансира његово уређење, јер је то најмање што можемо да учинимо за оне који су дали своје животе за Републику Српску и нашу садашњост“, навео је Андрић.

СРНА