Подијељени бесплатни уџбеници за ученике првих разреда средње школе

27.09.2023.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић уручио је данас 66 комплета уџбеника ученицима који су уписали први разред средње школе у овој локалној заједници.

Ђуревић је рекао новинарима да овим пројектом општина помаже родитеље и дјецу, те да је из буџета за ове намјене издвојено 17.500 КМ.

„Ово је начин да дјецу мотивишемо да остану овдје и упишу средњу школу. Радује нас да ће наша дјеца користити те књиге. План је да се књиге сачувају и предају сљедећој генерацији, а све што буде недостајало, потрудићемо се да обновимо“, истакао је Ђуревић.

Он је навео да је ово један од начина да се дјеца мотивишу да не одлазе у друге градове.

„Нажалост, одређени број ђака је уписао средњу школу у другим градовима. Вјероватно је разлог што тих смјерова нема овдје. Ово је апел ђацима и родитељима да остану овдје, упишу средњу школу, а ми ћемо се трудити да стварамо добре услове“, напоменуо је Ђуревић.

Он је захвалио директору Средњошколског центра „Иво Андрић“ Драгани Зечевић, јер годинама настоји да уведе нове смјерове и анимира дјецу да остају овдје.

Зечевићева је захвалила начелнику општине што препознаје труд и рад младих.

„Ово је важна ставка за родитеље и ученике. Ово је подстрек за даље школовање, а самим тим и да се задрже на овом простору“, истакла је Зечевићева.

Она је напоменула да је у средњој школи у прве разреде уписано 66 ученика у једно одјељење гимназије, одјељење царинског техничара, техничара ЦНЦ технологије, одјељење техничара електронике и одјељење бравар/заваривач.

Ученик Лука Лонтош захвалио је Ђуревићу у име свих ученика и истакао да је овај гест битан за њих у финансијском и мотивационом погледу.

„За нас је полазак у средњу школу важна животна прекретница и битно је да знамо да наш град стоји иза нас у нашим циљевима“, истакао је Лонтош.

Општина Вишеград на различите начине помаже школе, инфраструктурно, али и куповином књига, организовањем матуре, подршком и путовањима на такмичења.

СРНА