Почео научни скуп „Критичко издање дела Иве Андрића“

23.09.2023.

Дводневни научни скуп, који је окупио приређиваче „Критичког издања дела Иве Андрића“ са Универзитета у Београду и Андрићеве задужбине, почео је данас у Андрићграду, гдје је истакнуто да је то дјело фундаментални национални и научни пројекат, који се реализује по свим научним стандардима.

Руководилац Одјељења за књижевност Андрићевог института Мило Ломпар рекао је да „Критичко издање дела Иве Андрића“ представља културни подухват првог реда.

„Задужбина Иве Андрића је објавила научно строго дефинисано издање текстолошких коментара и то је нешто што у свакој култури представља основ за културну репрезентацију једног класика какав је Андрић. Андрићев институт је одлучио да организује научни скуп где би приређивачи овог издања реферисали о аспектима Андрићевог дела који су они приређивали и тиме створили темељ за дубље разумевање његовог укупног дела“, истакао је Ломпар.

Ломпар је рекао да је Андрићева оставштина велика и да има много личних биљешки, те да је све то сада први пут штампано.

Руководилац пројекта „Критичко дело Иве Андрића“ Зорица Несторовић рекла је да је ријеч о научном пројекту Задужбине Иве Андрића, који је почео када је Извршни одбор САНУ на приједлог Одјељења језика и књижевности САНУ именовао Управни одбор Задужбине, који је донио одлуку да отпочне израда „Критичког издања дела Ива Андрића“.

„Та одлука је огласила повратак писцу и његовом делу. `Критичко издање дела Иве Андрића` је фундаментални национални и научни пројекат, који се реализује по свим текстолошким, научним стандардима и он је одговорно вођен. Окупио је екипу младих текстолога који предано раде на овим пословима“, рекла је Несторовићева.

Несторовићева је навела да је до сада објављено 19 књига и у оквиру овог важног пројекта за српску културу постоји критичко издање свих Андрићевих приповједака, цјелокупног корпуса његове поезије, његових збирки пјесама у прози и два романа.

„До 2024. године планирано је да буду објављена критичка издања свих Андрићевих дела које је он штампао за свога живота“, истакла је Несторовићева.

Научном скупу у Андрићевом институту присуствује и директор Емир Кустурица.

СРНА