Почело обиљежавање 30 година од формирања Вишеградске бригаде

18.05.2022.

Обиљежавање 30 година од формирања Вишеградске бригаде Војске Републике Српске /ВРС/ почело је вечерас у Вишеграду свечаном академијом чија је порука да млади треба да наставе да његују традицију, чојство, јунаштво и све оно што су њихови преци вијековима чинили.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, који је присуствовао свечаности у Дому културе у организацији општинске Борачка организације, рекао је новинарима да је учешће Вишеградске бригаде у одбрамбено-отаџбинском рату било изузетно, те да се треба сјећати и одати почаст свим погинулим борцима.

„На самим почецима није био велики број војника, око 1.600 бораца вишеградске бригаде је одбранило Вишеград и након тога су учествовали на многим ратиштима широм Републике Српске. На том путу 144 борца су изгубила живот, а више од 200 бораца је рањено. Они су дали огроман допринос у очувању српских крајева“, истакао је Милуновић, додајући да се треба сјећати великих борби и побједа на овом подручју.

Милуновић је захвалио Борачкој организацији за признање „Златна значка“ које му је уручено за несебичну помоћ у изградњи Спомен-обиљежја борцима Одбрамбено-отаџбинског рата на подручју општине Вишеград.

„Почели смо са помоћи изградњи у Старом Броду, а касније уређењу Војничког гробља, подизању споменика Руским добровољцима и у другим акцијама за мјесне споменике и санацији Централног споменика борцима Републике Српске“, навео је Милуновић.

Генерал пуковник Винко Пандуревић рекао је да је учествовао у формирању Вишеградске бригаде и командовању када је било најтеже.

„Иако је ово 30. година Вишеградске бригаде, за мене је свака година емотивна, у мени увијек будила лијепа осјећања, враћала ме у вријеме када смо били спремни да кажемо да Босна не припада само једнима, него припада свима који у њој живе“, истакао је Пандуревић.

Он је навео да у Вишеграду у то вријеме нису имали пуно опција.

„Захваљујући подршци Југословенске народне армије Ужичког корпуса узели смо судбину у своје руке, успјешно смо се супротставили свим покушајима да поново будемо протјерани из овог града“, нагласио је Пандуревић.

Он је поручио свим припадницима Вишеградске бригаде да његују прошлост, да се сјећају сабораца који су дали животе, те да буду достојни настављачи њиховог дјела и да Република Српска буде економски напредно друштво.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је ово дан сјећања на све борце Војске Републике Српске, који су своје животе дали за Републику Српску, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца.

„Наш циљ је да не дозволимо да овакви догађаји падну у заборав. Стварање Републике Српске је нешто најважније за нас који живимо на овим просторима и најважнији задатак је да сачувамо Републику Српску од разних изазова које имамо у овим временима“, истакао је Ђуревић.

Протојереј Драган Вукотић рекао је да се треба подсјетити на сва ратна дешавања и одати почаст свим борцима који су своје животе положили за Републику Српску.

„Улога овакве академије јесте да наша омладина настави да његују традицију, чојство и јунаштво и све оно што су њихови, очеви, прадједови вијековима радили“, нагласио је Вукотић.

У оквиру академије награђени су ученици основне школе за најбоље ликовне радове, а ученици средње школе за најбоље литерарне радове о теми „30 година у слободној Републици Српској“.

Ученици Средњошколског центра „Иво Андрић“ извели су пригодан програм „У част Републици“, а у музичком дијелу наступио је Црквени хор „Красница“ из Чајнича.

Свечаности обиљежавања 30 година Вишеградске бригаде биће настављене сутра поменом погинулим борцима, парастосом и полагањем цвијећа на Централни споменик браниоцима Републике Српске.

Вишеградска бригада Војске Републике Српске формирана је 19. маја 1992. године. Кроз ову бригаду прошло је више од 1.700 бораца, 144 су погинула, а око 200 је рањено.

СРНА