Почело обиљежавање 25 година Вишеградске бригаде

19.05.2017.

Обиљежавање 25 година од формирања Вишеградске бригаде Војске Републике Српске /ВРС/ почело је свечаном академијом коју је у Дому културе у Вишеграду организовала општинска Борачка организација.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Вишеград Милисав Васић вечерас је на академији, честитајући Дан бригаде, захвалио свим официрима и подофицирима, борцима, и ратним војним инвалидима вишеградске бригаде.

Он је подсјетио да се за стварање Републике Српске борило око 215.000 бораца, а да је 23.140 бораца уградило свој живот у темеље Републике Српске.

Командант вишеградске бригаде Лука Драгичевић подсјетио је да је прије 25 година формирана Вишеградска лака пјешадијска бригада, која је након формирања Дринског корпуса, преименована у Другу подрињску лаку пјешадијску бригаду.

„Формирање бригаде био је изнуђен одговор српског народа вишеградског краја на претходни вишемјесечни зулум, који су над српским живљем спроводили припадници патриотске лиге, као војне компонентне СДА и зелених беретки као полицијске компоненте те странке“, истакао је Драгичевић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је на овај дан прије четврт вијека, створена снажна и јединствена јединица, која је издржала бројне нападе и у тешким годинама рата одбранила Вишеград и дала огроман допринос стварању Републике Српске.

„Професионалним односом према задацима, који су често били ризични, показали смо да имамо војску достојну поштовања и дивљења. Наша је обавеза да водимо бригу о породицама погинулих бораца, ратних војних инвалида, али и да пренесемо истину о отаџбинском рату на млађе нараштаје и будућа покољења“, навео је Ђуревић.

Свештеник Александар Топаловић истакао је да је вишеградска бригада успјела одбранити свој град и помоћи браћи на другим ратиштима.

„Дух јединства који је красио српску војску у свим недаћама кроз историју мора бити настављен у будућим временима и то не само у христољубивој српској војсци, већ и у свим сегментима народног живота“, додао је Топаловић.

Он је поручио да је вријеме да брат уважи брата, а пријатељ пријатеља.

„Окренимо се себи, поштујмо се, поштујмо наше коријене, вјеру, духовност, културу, наше жртве. Ширимо хришћанску љубав око себе, јер то је начин да се одужимо херојима наше историје“, рекао је Топаловић.

Свечаности обиљежавања формирања Вишеградске бригаде настављају се сутра, поменом погинулим борцима и полагањем цвијећа на спомен-обиљежја из отаџбинског рата.

СРНА