Почела „Вишеградска стаза“

10.06.2022.

Рециталом „Игроказ из Андрићевих дјела“, који су извели ученици Средње школе „Иво Андрић“, почела је манифестација „Вишеградска стаза“, посвећена овом нобеловцу.

Након рецитала, положено је цвијеће на спомен-обиљежје овом нобеловцу крај вишеградске ћуприје, као и на споменик Андрићу у Андрићграду.

Избор текстова за рецитал припремила је професор српског језика и књижевности Радмила Трифковић која је рекла да су издвојили дијелове текста који показују колика је била Андрићева повезаност за мјесто гдје одрастао.

„Као и увијек када корачамо Вишеградском стазом и овога пута смо се сјетили колико је та стаза била значајна у Андрићевом животу, стаза којом је први пут проходао и која је у његовом животу оставила неизбрисив траг“, нагласила је Трифковићева.

Директор Средњошколског центра „Иво Андрић“ Драгана Зечевић рекла је да су за ову прилику ученици школе заједно са професорицом припремили пригодан културно-умјетнички програм у част нобеловцу.

„Иво Андрић је дио свог дјетињства провео у нашем граду, а и након тога је у више наврата долазио у посјету. У роману `На Дрини ћуприја`, Андрић је на сликовит начин описао нашу касабу и људе који су живјели у њој, и на тај начин је учинио свјетски познатом“, истакла је Зечевићева.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да се традиција и квалитет ове манифестације, посвећене лику и дјелу Иве Андрића, сврставају у ред најзначајнијих културних манифестација које, осим књижевности, афирмишу и друге области културе.

„Данас смо окупљени да се сјетимо непролазног дјела нашег нобеловца и вјерујем да ће `Вишеградска стаза` и убудуће бити мјесто окупљања књижевника, пјесника и других умјетника и стваралаца, јер је то наша обавеза према великом књижевнику и умјетнику“, истакао је Ђуревић.

Манифестација „Вишеградска стаза“ биће свечано отворена вечерас у 19.00 часова у Дому културе у Вишеграду.

СРНА