Почела изградња водовода Градина – Прелово

19.07.2019.

У Вишеграду је почела изградња прве фазе водовода Градина-Прелово у вриједности 45.000 КМ, које је обезбиједила Влада Републике Српске.

Влада Српске је донирала укупно 250.000 КМ за овај пројекат који има три фазе.

Вршилац дужности директора водоводног предузећа „15. април“ из Вишеграда Владимир Гладанац рекао је да је дужина трасе прве фазе радова 1.350 метара, а рок за завршетак 60 дана.

„У радове смо ушли прије неколико дана и они теку планираном динамиком. Са овим дијелом радова нећемо ријешити комплетан проблем снабдијевања водом у насељу Прелово, већ дио. У наредној фази планирана је изградња другог дијела водовода који ће ријешити проблем водоснабдијевања“, истакао је Гладанац.

Он је навео да друга фаза подразумијева изградњу водовода од Оџака до Прелова и на том локалитету имају два изворишта који ће се спојити у један систем и наставити транспортним цјевоводом до села Прелово.

„Значај овог пројекта је велики, јер постоји дугогодишњи проблем водоснабдијевања у насељу Прелово. Људи у 21. вијеку су без воде, снабдијевају се водом ватрогасним колима, што је недопустиво“, додао је Гладанац.

Начелник одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Вишеграда Александар Ђукановић рекао је да је општина издала грађевинску дозволу и спровела јавну набавку за изградњу водовода од Градине до Прелова.

„Ово је један сегмент изградње водовода за насеље Прелово. Општина је поднијела захтјев код Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове за поступак експропријације још два изворишта, Оџак један и два. Извршене су припремне радње и формирање парцела, очекујемо рјешавање имовинско-правних односа како би издали грађевинску дозволу и покренули јавну набавку и за наставак изградње водовода“, истакао је Ђукановић.

Он је додао да општина врши поступак легализације за раније изграђени дио водовода Прелово-Клашник у који ће бити прикључена ова три изворишта воде.

Ђукановић сматра да ће се у овој години ријешити имовинско-правни односи и да ће бити издата грађевинска дозвола за радове на изворишту Оџак један и два.

Мјештанин Прелова Мирослав Карловић рекао да ће изградња водовода значити много за становнике овог села који на воду чекају 20 година. „Воду добијамо цистернама, два пута дневно, а тако је већ три или четири године“, нагласио је Карловић.

Мијо Митрашиновић из Прелова навео је да ће вода значити много, а нарочито избјеглим лицима која су доселила у ово село.

„Мјештани се надају томе јер без воде је веома тешко, а нарочито онима који имају малу дјецу. Веома смо захвални инвеститорима, иако је то требало одавно да се уради, али боље икад него никад“, рекао је Митрашиновић.

Село Прелово има 60 домаћинстава и 120 становника.

СРНА