„Пламен сјећања“ из Москве стигао у Вишеград

07.05.2024.

Представник Сверуског народног фронта Алексеј Аљохин предао је данас начелнику општине Вишеград Младену Ђуревићу „пламен сјећања“ који симболизује све погинуле хероје у Другом свјетском рату, а донесен је са Гроба незнаног јунака у Москви и положен на Споменик руским добровољцима у Вишеграду.

Аљохин је рекао да Сверуски народни фронт, поводом обиљежавања 9. маја – Дана побједе над фашизмом, реализује акцију „пламен сјећања“ у којој учествује 100 градова из Руске Федерације и 14 из других земаља, а Вишеград је једини град у Републици Српској обухваћен овом акцијом и то већ други пут.

„Веома је симболично што смо у Вишеграду на васкршњу недјељу јер сам Васкрс, као и Дан побједе над фашизмом, представља побједу живота над смрћу. Дужност Срба и Руса је да се сјећамо ових догађаја, а наша обавеза да не дозволимо да се нешто слично понови, зато смо ту“, навео је Аљохин.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је данас одата почаст руским добровољцима, те изразио задовољство што су представници руског народа опет у граду на обалама Дрине и Рзава.

„Задовољство је што је општина Вишеград једина у Републици Српској која на овај начин обиљежава Дан побједе над фашизмом, а посебна част је што ће ово бити традиција која ће учврстити везу два народа“, истакао је Ђуревић.

Током боравка у Вишеграду, делегација Сверуског народног фронта посјетила је Стари Брод – мјесто страдања више од 6.000 Срба из долине Криваје, Романијског платоа и Горњег Подриња, које су припадници усташке Црне легије под командом Јуре Францетића звјерски убиле у прољеће 1942. године.

Сверуски народни фронт реализује патриотску акцију „пламен сјећања“ која се поклапа са обиљежавањем 9. маја – Дана побједе над фашизмом, чија је сврха да пренесе честицу вјечне ватре, једног од главних симбола сјећања на погинуле хероје.

СРНА