Петиција за побољшање педијатријске здравствене заштите

17.01.2022.

Група грађана, родитеља дјеце до седам година, покренула је потписивање петиције за пријем још једног педијатра у вишеградски Дом здравља, с циљем, како се наводи у петицији, побољшања здравствене заштите дјеце.

Један од иницијатора петиције Дејан Николић каже да родитељи сматрају да један педијатар у вишеградском Дому здравља није довољан за сву дјецу до седам година, те наглашава да желе да се о рјешавање проблема укључе и локални дом здравља и ресорно министарство.

Према његовим ријечима, по завршетку петиције, чије ће потписивање трајати наредна три дана, допис ће бити упућен начелнику општине, предсједнику СО и директору Дома здравља од којих ће се тражити да на првој наредној сједници СО ова тачка буде уврштена у дневни ред, да се види како да се дође до рјешења.

„Ако ништа не успијемо следећа институција којој ћемо се обратити биће Министарство здравља. Очекујемо 300 и више потписа јер према нашим сазнањима у нашем граду има између 350 и 400 дјеце узраста до седам година“, напоменуо је Николић.

Према ријечима директора Дома здравља Вишеград Снежане Ђуровић, у овој установи тренутно ради један педијатар што је у складу са бројем становника.

„У нашој општини је 480 дјеце узраста до шест година и они су регистровани код педијатра. Након шесте године, када се обаве редовне вакцинације и дјеца крену у школу враћају се тиму породичне медицине и породичном доктору. Сви специјалисти породичне медицине или доктори који су завршили едукацију из те области су у обавези да прегледају дјецу и од нулте године старости јер смо ми у обавези и гинеколошке прегледе да радимо и наравно педијатрију“, нагласила је Ђуровићева.

Она је рекла да тренутно педијатар, због година старости и сопственог обољења, не ради у ковид амбуланти тако да су доктори из породичне медицине у обавези да прегледају педијатријску дјецу и раде то кроз ковид амбуланту јер је и препорука Института.

„Дијете након што га прегледају доктори који раде у ковид амбуланти бива пребачено преко изиса у свој тим и сваки налаз и мишљење погледа педијатар и даје инструкције о додатним анализама и терапији. Дакле, први преглед се обави код доктора који се тог дана налази у ари амбуланти који прослеђује налазе педијатру и даљу терапију одређује педијатар“, напоменула је Ђуровићева.

Она је навела да се у ковид амбуланти прегледи старијих обављају у 8.00 и 12.00 часова, те у 20.00, док је за дјецу у 16.00 часова када се врше прегледи и дијели терапија.

СРНА