Отворена међународна научна конференција о Првом свјетском рату

30.06.2018.

У Андрићевом институту у Андрићграду вечерас је отворена Међународна научна конференција под називом „Године које су промениле свет“, која се бави тематиком Првог свјетског рата и која је окупила 26 историчара из Србије, БиХ, Русије, Велике Британије и Ирске.

Руководилац Одјељења за историју Андрићевог института Мирослав Перишић рекао је да Институт има част и задовољство да буде домаћин историчарима који се баве историјом Првог свјетског рата од Америке до Русије.

„Гости су професори из Лондона, Москве и велики број наших домаћих историчара међу којима је Љубодраг Димић, Војислав Павловић, Миле Бјелајац. Наша очекивања од ове конференије су велика и мислимо да ће она дати једну нову димензију и понудити нове истраживачке резултате, посебно када је реч о Првом светском рату на Балкану и Србији“, истакао је Перишић.

Он је додао да је ово један од завршних догађаја који је Андрићев институт у посљедње четири године организовао поводом обиљежавања стотину година од Првог свјетског рата.

Члан Организационог одбора и професор економије на Лондонској школи Светозар Рајак рекао је да конференција настоји да се позабави темама којима се често не баве историчари, као што су питање окупације, ратних заробљеника, Први свјетски рат у кинематографији, филм у литератури.

„Конференција је значајна из више разлога, због тога што се почетак Првог свјетског рата везује за Сарајевски атентат, што није истина, овај рат је настао из читавог низа околности и фактора који су били узрок за рат“, истакао је Рајак.

Конференција ће трајати до недјеље, 1. јула.

СРНА