Отворена изложба панела поводом 125 година од рођења Иве Андрића

23.11.2017.

У холу Дома културе Вишеград данас је поводом 125 година од рођења српског књижевника Иве Андрића отворена изложба панела под називом „Чудесни Андрић“.

Аутор изложбе Илија Смиљанић рекао је да без обзира колико је речено и написано о Андрићу, увијек има и недореченог.

„Андрић сам није желео да открива тајне, на нама је да покушамо да их откријемо. Ова изложба ће осветлити само један трачак његовог живота и рада, а биће од користи ученицима“, навео је Смиљанић.

Библиотекар Анђа Бјелић из Ужица истакла је да је Андрић инспиративан за све генерације.

„У средишту свих његових интересовања је човек. Ми смо желели да разбијемо основну хронолошку концепцију и акценат је на његовом животу. Књига је његов живот, а наш акценат је његова мисао којом се бавио и људска осјећања, које је тако добро описао“, истакла је Бјелићева.

Она је појаснила да су се бавили Андрићевим односом према пријатељима, женама, дипломатији и оним што је остало иза њега, а то су награде, ордење и „Задужбина Иво Андрић“, која његује традицију и дјело великог писца.

Предсједник Друштва библиотекара Републике Српске Стојка Мијатовић рекла је да је ово важна и вриједна изложба за Вишеград, нарочито за ученике.

„Ми знамо да је Андрић наш Вишеграђанин и са поносом ову изложбу доживљавамо. Има нешто што нисмо знали, а посебно издвајамо разговоре Андрића са познатим књижевницима“, истакла је Мијатовићева.

Изложба ће бити отворена десет дана, а организатори су народне библиотеке из Вишеграда, Фоче и Ужица, Дом културе Вишеград и Друштво библиотекара Републике Српске.

СРНА