Отворена изложба фотографија „Русија, најљепша земља“ 

12.04.2024.

Изложба фотографија под називом „Русија, најљепша земља“, која приказују пејзаже из Руске федерације, отворена је данас у Градској галерији у Вишеграду поводом обиљежавања Дана руских добровољаца.

Аутор изложбе Мирољуб Милинчић, који је и директор Центра руског-географског друштва у Србији, изјавио је да су у Вишеграду први пут изложене фотографије пристигле на конкурс које ово друштво расписује од 2015. године.

„На овај конкурс сваке године се јави између 70.000 и 100.000 аутора, а број пристиглих фотографија некада буде и 200.000“, додао је Милинчић.

Он је истакао да је Руско-географско друштво једно од најстаријих на свијету, основала га је царска породица Романов 1845. године, а први предсједник био је велики кнез Константин Романов.

„Од тада до данас, на челу овог друштва увијек су били водећи људи из царске породице, политике или економије Русије. Од 2009. године предсједник друштва је Сергеј Кужегетович Шојгу, а предсједник Савјета покровитеља је Владимир Владимирович Путин“, истакао је Милинчић.

Организатори изложбе су Центар руског географског друштва у Србији, Градска галерија Вишеград и Удружење грађана Српско-руска заједница „Завет“.

Дан руских добровољаца обиљежава се 12. априла, на дан када су 1993. године код Вишеграда погинула три руска добровољца – Константин Богословски, Владимир Сафонов и Дмитриј Попов, а више њих је рањено.