Отклонити недостатке на обновљеној вишеградској ћуприји

14.11.2016.

Tika

Представници општине Вишеград изнијели су на данашњем састанку са делегацијом Турске агенције за сарадњу и координацију /Тика/ примједбе у вези са обновом моста Мехмед паше Соколовића, које се углавном односе на расвјету, на површине на којима израста зеленило, као и прилазну рампу, рекао је начелник ове општине Младен Ђуревић.

„Изнијели смо своје примједбе и очекујемо да ће корекције на обнови моста бити извршене. То се, прије свега, односи на расвјету, на површине на којима израста зеленило, те на мјеста гдје је повећан ниво шљунка, као што је случај код осојничког потока“, рекао је Ђуревић новинарима након састанка са представницима Тике о контроли радова на мосту, чија је рестаурација завршена прошле године.

Ђуревић је захвалио представницима Тике и делегацијама из Турске које су дошле у Вишеград, те члановима Надзорног одбора за обнову моста.

Он је додао да је пројекат обнове моста значајан за туризам, јер свакодневно привлачи многобројне туристе из цијелог свијета.

Tika

Директор Тике за БиХ Бирол Четин рекао је да су састанку присуствовале делегације Генералне дирекције за путеве Турске, која је била контролор, односно вршила надзор над радовима и представници Дирекције за фондације Турске.

„Завршени су радови на мосту, а техничка делегација треба да изврши контролу да ли је све урађено у складу са пројектом. На састанку смо саслушали приједлоге представника власти и институција БиХ“, рекао је Четин.

Он је додао да ће, након што буде извршена контрола, техничка документација бити достављена институцијама БиХ.

Четин је навео да су уочени проблеми у вези са расвјетом и уређењем површина око моста.

Tika

„Општина је тражила подршку за уређење околине моста. За систем наводњавања урадићемо посебан пројекат који ће припремити општина, а ми ћемо инвестирати“, додао је Четин.

Он је рекао да ће бити урађене корекције радова, а да ће технички пријем бити извршен након годину дана ако не буде никаквих проблема.

Шеф канцеларије Унеска у БиХ Синиша Шешум очекује да ће мост званично бити отворен током 2017. године. „Сад се иде ка томе да се изврши технички пријем у складу са локалним законодавством“, каже Шешум.

Стручњак Завода за заштиту културно-историјског насљеђа Републике Српске Милијана Окиљ рекла је да су на састанку изнесене одређене примједбе и додала да очекује да ће недостаци бити отклоњени у наредном периоду.

„Основна примједба је да се морају поштовати важећи закони у Републици Српској да се уради технички пријем према нашим законима и, ако буде примједби на радове, да се недостаци отклоне прије него што се добије употребна дозвола“, навела је она.

СРНА