Освештање спомен – музеја у Старом Броду 7. септембра

27.08.2019.

Спомен-музеј у Старом Броду код Вишеграда, посвећен страдању српског народа 1942. године, биће освештан 7. септембра, потврђено је данас на Организационом одбору овог догађаја.

Члан Организационог одбора протојереј ставрофор Александар Топаловић рекао је да манифестација почиње 6. септембра у Андрићевом институту у Андрићграду гдје ће бити одржан округли сто о теми страдања Срба на Дрини на којем ће учествовати еминентни академици из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

„У Храму Светог цара Лазара и свих српских мученика у Андрићграду ће 7. септембра у 8.30 часова бити служена литургија уз присуство Његове светости патријарха српског Иринеја, Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома и више епископа српске православне цркве“, најавио је Топаловић.

Он је навео да ће помен мученицима јасеновачким и дабробосанским бити служен у Старом Броду, након чега ће бити освештан спомен-музеј и организован пригодан културно-умјетнички програм.

„Надамо се да ће музеј и обиљежавање прерасти на државни ниво и да ће овај историјски музеј бити знак сјећања свим будућим генерацијама и покољењима“, нагласио је Топаловић.

Спасоје Албијанић је, осим Миодрага Давидовића, један од задужбинара који су уложили новац у изградњу спомен-музеја у Старом Броду.

„На нас двојицу је дошао Божији благослов да саградимо тај музеј и очекујем да ће ту долазити млађе генерације да уче и упознају се о својој историји и страдалничком периоду“, истакао је Албијанић.

Албијанић је рекао да се након сазнања о страдању Срба на овом мјесту у њима пробудила жеља да подигну спомен-маузолеј како би на достојан начин било обиљежавано страдање српског народа.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да ће ово бити велики догађај, не само за Републику Српску, него и читав српски народ, будући да сјећање на страдање из Другог свјетског рата не смије бити заборављено.

„Хвала свима који су помогли изградњу меморијалног комплекса у Старом Броду. Општина Вишеград је, као и остале општине у окружењу, пружила максималну подршку“, навео је Ђуревић.

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић рекао је да се обавеза те општине односи на путну комуникацију према Старом Броду.

„Ту су и обавезе око смјештаја тог дана, превоза и обезбјеђења. С обзиром на то да је то један од највећих догађаја у општини Рогатица и општинама у окружењу, настојаћемо да будемо што бољи домаћини свима који дођу“, истакао је Јагодић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да се 7. септембра очекује велики број посјетилаца у Старом Броду, високих званица и црквених великодостојника на челу са патријархом Иринејом.

„Српски народ треба да дође на ову манифестацију како би та слика отишла у свијет – да се не заборави и никад више не понови овакав догађај. Са Сокоца је велики број страдалих цивилних жртава, жена, дјеце, стараца, тако да смо од првог дана укључени – прикупљали смо податке и свако од нас има некога у фамилији да је ту страдао“, напоменуо је Бјелица.

Састанку Организационог одбора присуствовали су и представници полиције, директор предузећа „Хидроелектране на Дрини“ Недељко Перишић и други чланови одбора.

Спомен-музеј биће посвећен страдању српског народа 1942. године када је усташка „Црна легија“ под командом Јуре Францетића звјерски убила више од 6.000 Срба Подриња и романијског платоа.

СРНА