Остојић: Никада не заборавити борце ВРС који су животе дали за Српску

14.02.2024.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић поручио је данас да српски народ никада не смије да заборави борце Војске Републике Српске /ВРС/ који су животе дали за Српску и слободу српског народа на овим просторима.
„Имамо моралну и Божију обавезу да се сјећамо тих људи и да у молитвеној тишини евоцирамо успомене на њих. Све док то радимо, они ће живјети вјечно, а ми као народ имамо шансу да опстанемо“, рекао је Остојић новинарима у Вишеграда гдје је присуствовао парастосу поводом обиљежавања Дана бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и Првог српског устанка.

Остојић је напоменуо да је на данашњи дан, прије 220 година, донијета судбоносна одлука у Орашцу о подизању Првог српског устанка против Турака који је означио почетак процес ослобађања и стварања савремене српске државе.

Код Централног споменика на Тргу палих бораца у Вишеграду данас је, у присуству званичника Републике Српске и Србије, служен помен и положени вијенци поводом обиљежавања 220 година од Првог српског устанка и Дана бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српска у којем су погинула 23.752 борца.

Претходно су вијенци и цвијеће положени код споменика Карађорђу у Добруну, а у добрунском Манастиру служен је парастос поводом обиљежавања Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске у којем су погинула 23.752 борца и 220 година од Првог српског устанка.

Обиљежавање Дана бораца и 220 година од Првог српског устанка настављено је пригодном академијом у Дому културе „Иво Андрић“.

Организатори обиљежавања Дана бораца Српске и Дана Првог српског устанка су Борачка организација Српске и Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

СРНА