Општине Горњодринске регије договориле заједничко дјеловање

10.03.2017.

Начелници општина Горњодринске регије договорили су се на данашњем састанку у Рудом да ће заједнички дјеловати да би се ријешили проблеми са којима се сусрећу ове локалне заједнице у области здравства, школства, привреде, туризма.

Циљ састанка, којем су присуствовали начелници општина Вишеград, Чајниче, Фоча, Ново Горажде и Рудо, јесте да се унаприједи међуопштинска сарадња.

„Сматрамо да у протеклом периоду та сарадња није била адекватна, потребно је да размијенимо искуства и рјешавамо проблематику која нам је заједничка“, рекао је начелник општине Рудо Рато Рајак.

Он је изразио задовољство чињеницом да је данашњи састанак наишао на подршку и разумијевање, тако да ће иницијатива заживјети.

„Неопходно је да имамо максимално добру сарадњу на овој регији, без обзира на политичку обојеност, јер је потреба већ дуго присутна и покушаћемо заједнички да дјелујемо у здравству, школству, развоју привреде и туризма“, додао је Рајак.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је договорено одржавање састанака у различитим општинама, да је наредни договорен у Фочи, а тема ће бити проблем здравства.

Он је додао да је на састанку у Фочи планирано потписивање споразума о заједничком дјеловању, који ће се односити на сарадњу свих општина у регији.

„У свим општинама у регији врло је мало становника и сваким даном нас је све мање, тако да се морамо уједнити и дјеловати заједно да би опстали. Наш договор је да не дјелујемо политички, већ да помогнемо грађанима и то нам је заједнички циљ да би опстали на овим просторима“, истакао је Ђуревић.

Начелник општине Фоча Радисав Машић рекао је да је састанак у интересу свих становника, јер се разговара о темама које су битне за све становништво.

„Фоча је регионални центар, а посебно у здравству, јер ми имамо болницу, универзитетски центар, медицински факултет, Дом здравља и добру здравствену заштиту и због тога ћемо на наредном састанку у Фочи говорити о проблему здравства“, додао је Машић.

Начелник општине Чајниче Горан Караџић оцијенио је веома добром ову идеју о окупљању, да би се пронашло рјешење за проблеме са којима се сусрећу општине у овој регији.

СРНА