Општина ће приступити посебном колективном уговору

10.03.2017.

Општина Вишеград ће у року од 60 дана, приступити новом, посебном колективном уговору, рекао је начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, након разговора са представницима Синдиката управе Републике Српске.

„Имамо пуну подршку Синдиката, а разговарали смо и о броју запослених који треба да буде усклађен по новом закону у општинској администрацији. Наш став је да је мало три запослена на 1.000 становника и да општина не би могла функционисати са 36 запослених, јер према попису у нашој општини има 11.800 становника“, рекао је Ђуревић.

Према његовим ријечима, одређени број људи у општинској администрацији не ради ништа или ради врло мало, тако да је тај закон у једном дијелу оправдан, јер би оне који раде оставили на послу.

На састанку је, како је рекао, однос начелника према запосленима оцијењен веома добро, што раније није био случај.

Предсједник Синдиката управе Републике Српске Томислав Врховац оцијенио је да општина неће моћи да задржи досадашњи број запослених, као и да је веома кратак рок за рјешавање тог проблема – до 30. јуна 2019. године.

Према његовим ријечима, нови колективни уговор подразумијева регулисање плата и права запослених у локалној самоуправи.

Он је додао да је данас договорено да се направи нови колективни уговор за запослене у локалној самоуправи и да то ради начелник и његов тим заједно са представницима синдиката.

„Мислим да је доста добар и да се могу уклопити све локалне заједнице и свако радно мјесто у локалној самоуправи“, додао је Врховац.

СРНА