Оджан састанак о утицају пандемије вируса корона на туризам у Српској

25.09.2020.

Поводом Свјетског дана туризма који се обиљежава у недјељу 27. септембра, данас је у Вишеграду одржан састанак координационог одбора директора туристичких организација Републике Српске на коме се разговарало о утицају пандемије вируса корона на туризам у Српској.

Предсједник координационог одбора Туристичке организије Републике Српске Марко Радић рекао је да је туризам један од сектора на који је пандемија вируса корона највише утицала.

„Разговарали смо и о мјерама које је Влада Републике Српске донијела како би ублажила цијелу ситуацију, као и о томе како је пандемија утицала на локалне заједнице и њихове туристичке организације, те о плановима за наредну туристичку сезону“, истакао је Радић.

Савјетник министра за трговину и туризам Републике Српске Драган Талић рекао је да је Влада Српске у јулу пустила у оптицај туристичке ваучере који су умногоме помогли да туризам опстане.

„Дневно се користи и преко 200 туристичких ваучера. Велики проблем представља и безбједност туризма, односно како да се људи сачувају од потенцијалне заразе вирусом корона, а кроз састанке, као што је овај данас, трудимо се да изнађемо најбоља рјешења како би помогли нашим привредницима да превазиђу ову ситуацију“, навео је Талић.

Директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић рекла је да је почетак ове године најављивао једну од најуспјешнијих година када су посјете страних и домаћих туриста у питању.

„Нажалост, због пандемије вируса корона ситуација се окренула, али смо се прилагодили томе и окренули промоцији домаћег туризма. Захваљујући правовременим мјерама Владе Републике Српске спасена су многа радна мјеста, а кроз туристичке ваучере, којих је до сада употребљено 15.087, сачувана је и туристичка сезона“, истакла је Јовановићева.

Драгана Шобут из Привредне коморе Републике Српске рекла је да се ове године Свјетски дан туризма одржава под слоганом „Развој руралног туризма“.

„С тим у вези, Привредна комора Српске је ту да помогне развој ове гране, тако што ће пољопривредне произвођаче анимирати да своја газдинства ставе у сврху развоја туризма, а на основу искустава из окружења“, навела је Шобутова.

Директор Туристичке организације Вишеград Оливера Тодоровић рекла је да је у августу ове године велики број гостију боравио у Вишеграду, те да су сви смјештајни капацитети били попуњени.

„Ми већ правимо план рада за наредну годину, као да негативних ефеката пандемије није ни било“, истакла је Тодоровићева.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је веома значајно за Вишеград што се у овом граду обиљежава Свјетски дан туризма.

„Вишеград је већ одавно на свјетској туристичкој мапи препознат као пожељна дестинација. Ове године смо забиљежили мањи број туриста због пандемије, али се надамо да ће се од прољећа ситуција умногоме побољшати“, закључио је Ђуревић.

Састанку су присуствовали и предсједници десет локалних туристичких организација Српске.