Одржано предавање о Вишеграђанима у Андрићевим дјелима

10.10.2022.

У Вишеграду је вечерас одржано предавање „Вишеграђани као књижевни јунаци у Андрићевом дјелу“, поводом 130 година од рођења Иве Андрића.

Предавање у Културном центру „Иво Андрић“ одржала је професор српског језика и књижевности Дивна Васић која је истакла да је Андрић провео дјетињство у Вишеграду и слику тог мјеста носио је дубоко у себи.

„Осим Ане и Ивана Матковшика који су га прихватили и одгајали са пуно љубави као свог сина, важно мјесто у његовом дјетињству и одрастању имао је и његов први учитељ Љубомир Поповић, кога је описао Андрић“, истакла је Васићева.

Она је напоменула да су Вишеграђани писцу послужили као прототипови за обликовање књижевних јунака, од којих је најпознатија Лотика Лоти Целермајер, пољска Јеврејка која је деценијама успјешно водила први хотел у Вишеграду.

Васићева је рекла да је Лотика тип прве пословне жене која је више од 50 година живјела у Вишеграду, а умрла је пред Други свјетски рат и сахрањена на Јеврејском гробљу на Околишту.

„Врло успјешан трговац био је и Санто Папо, чији лик памтимо из романа `На Дрини ћуприја`. Породица Папо генерацијама је живјела у Вишеграду. Судбину тог Андрићевог књижевног јунака одредио је Други свјетски рат“, нагласила је Васићева.

Она је рекла да је најбогатији и најутицајнији газда тог доба био Павле Бранисављевић кога Андрић описује као газда Павла, као и да је Андрић одрастао и дружио се са његовом дјецом.

Организатори предавања су Културни центар „Иво Андрић“, Градска галерија Вишеград и Народна библиотека „Иво Андрић“. Након предавања у Градској галерији одржана је изложба слика „Траговима прошлости“, коју је припремила Марија Комад.

Андрић је у Вишеграду завршио основну школу, а у Сарајеву Велику гимназију, најстарију средњу школу у БиХ.

За роман „На Дрини ћуприја“ Андрић је крајем 1961. године добио Нобелову награду за књижевност.

СРНА