Одржано предавање о болестима зависности

19.02.2018.

У Основној и Средњој школи у Вишеграду данас је одржано предавање о болестима зависности – од интернета, алкохола, опојних средстава.

Предавање је одржао начелник Одјељења за болести зависности Клинике за психијатрију Клиничког центра Србије Иван Димитријевић, који је новинарима изјавио да је дао савјет младима и упозорење родитељима како да препознају симптоме зависности.

Током предавања, како је рекао, посебно је истакао зависност од интернета, који је епидемија 21. вијека, са јасним дијагностичким критеријумима, а указао и на потребу што ранијег препознавања појаве алкохолизма код младих.

„Од првих упозоравајућих симптома, који се могу јавити на некој журци до доласка на лечење прође од пет до десет година, спори смо, и у том контексту разговарамо о могућности едукације лекара и здравствених радника у области дијагностике и лечења болести зависности“, истакао је Димитријевић.

Током предавања, младима су приказани драматична оштећења органа, карциноми код пушења и употреба других супстанци.

Димитријевић је нагласио да је први симптом зависности неодољива потреба за употребом супстанце.

„Треба држати под контролом време које деца проводе играњем игрица, треба онемогућити контакт са алкохолом у што ранијем узрасту, треба их научити да пију безалкохолна пића“, навео је Димитријевић, који је професор Медицинског факултета у Београду.

Према његовим ријечима, дјецу не треба пуштати много далеко од себе. „Све докле год као родитељи имамо да им покажемо нешто здраво, не треба их пуштати да их обучавају други, јер иза угла већ не знамо шта раде“, додао је Димитријевић.

Ученица Средње школе „Иво Андрић“ Ивана Машевић рекла је да је предавање било врло поучно и да су, између осталог, упознати о посљедицама прекомјерног конзумирања алкохола и опојних средстава.

Предавање је организовано у сарадњи општине и Дома здравља Вишеград.

СРНА