Одржано 15. Српско сијело

14.01.2022.

У Вишеграду је одржано 15. Српско сијело које је окупило мушке пјевачке групе и гусларе из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Отварајући синоћ ову манифестацију, начелник општине Вишеград Младен Ђуревић поздравио је све учеснике и истакао њен значај у очувању српске традиције и културе.

Он је захвалио организаторима и свим учесницима који чувају српску традицију и преносе је на млађе нараштаје.

„Општина Вишеград и хидроелектрана подржавају ову манифестацију јер сматрамо да је од веома великог значаја не само за Вишеград, него и за Републику Српску и Србију. На нама је да дамо све од себе да не заборавимо ћирилицу, српску културу и традицију“, нагласио је Ђуревић.

Дарко Лечић, предсједник Гусларског друштва „Раде Јамина“, које је и организатор овог сијела, рекао је да је због епидемиолошке ситуације сијело одржано у смањеном обиму, али да на значају неће изгубити гусле које његују и чувају.

„Циљ наших манифестација је да чувамо нашу поезију која је уткана у српски народ и која је чувар српске историје, тако да је епски десетерац пјесма коју ми пјевамо нашој публици. На тај начин чувамо нашу историју која од најранијих времена до данас сачувана у овом светом српском инструменту“, истакао је Лечић.

Предсједник Удружења за очување гусала и народе традиције „Право у жицу“ из Ужица Ивана Ивановић истакла је важност очувања традиције и њеног преношења на млађе нараштаје.

Спонзори сијела су општина Вишеград и предузеће „Хе на Дрини“.

СРНА