Одржани Сусрети библиотекара Српске

31.05.2019.

У Андрићевом институту у Андрићграду данас су одржани 23. Сусрети библиотекара Републике Српске у склопу традиционалне манифестације „Вишеградска стаза“.

За најбољу библиотеку у 2018. години проглашена је Народна библиотека из Градишке, најбољи библиотекар је Виолета Радић из Сребренице, док је најбољи школски библиотекар Данијела Мандић из Источног Сарајева.

Предсједник Друштва библиотекара Републике Српске Стојка Мијатовић рекла је да су се на данашњем сусрету окупили библиотекари из цијеле Републике Српске и људи који поштују рад библиотекара.

„Библиотекари долазе од Костајнице до Невесиња, то је Република Српска у малом, а наше Друштво увијек окупља све библиотекаре са задовољством. Стремимо ка новим технологијама у савременом библиотекарству, с циљем дигитализације завичајних збирки како бисмо сачували садашњост и пренијели то будућим генерацијама“, навела Мијатовићева.

Директор Народне библиотеке у Градишци Сњежана Мирковић, која је проглашена најбољом у Српској, рекла је да је веома поносна и срећна на резултат и рад њиховог колектива.

„Велика је ствар бити најбоља библиотека у Републици Српској, а на подручју наше локалне заједнице трудили смо се да развијамо библиотичку дјелатност, да радимо на афирмацији исте и радимо нешто што је дио модерне технологије, а то је дигитализација библиотичке грађе“, истакла је Мирковићева.

Према њеним ријечима, ова библиотека је у току прошле године радила на бројним промоцијама књига и сарађивала са бројним установама и читаоцима и да се због тога повећао број читалаца у тој локалној заједници.

Она је додала да Народна библиотека у Градишци има око 70.000 јединица књижне грађе.

Најбољи библиотекар за прошлу годину Виолета Радић из Сребренице истакла је да јој ова награда представља велику част и обавезу да и даље квалитетно ради свој посао.

„Ово је и награда мог колектива, али и наших суграђана и корисника који прате наше активности и помажу нам да будемо успјешни“, рекла је Радићева додајући да ова библиотека има око 550 корисника.

СРНА