Одржана свечана академија поводом Дана бораца и 220 година од подизања Првог српског устанка

14.02.2024.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је природни и најснажнији ослонац Републици Српској – Србија, чијем руководству дугује велику захвалност за висок ниво политичког разумијевања, као и за бројне реализоване пројекте у готово свим општинама и градовима, али и у Вишеграду.

„Природно је што за наше људе та веза представља сигурност, гаранцију опстанка и очувања идентитета. Херојство српског војника, посебно исказано у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату, не смије и неће бити заборављено. Оно је путоказ данашњим и будућим генерацијама како се брани слобода и чува отаџбина“, истакао је Ђуревић.

Ђуревић је нагласио да су Република Српска и њен институционални оквир једини гарант српског опстанка, дугорочног и одрживог економског развоја и због тога треба очувати њен уставни капацитет, стабилност и снагу њених институција.

„Свим демократским средствима боримо се за права /предсједника Републике Српске Милорада/ Додика и /в.д. директора `Службеног гласника` Милоша/ Лукића, али и права свих нас који живимо у Републици Српској јер је предсједник Додик у српском народу препознат као борац за очување Републике Српске и људска права. Данас је на нама света дужност да чувамо Републику Српску и да је очувамо. То је наш завјет, који ћемо испунити“, поручио је Ђуревић.

Свечана академија, коју су организовали Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске и општина Вишеград, одржана је у вишеградском Центру за културу „Иво Андрић“.

Академији су присуствовали представници Владе Републике Српске, на челу са премијером Радованом Вишковићем, представници Србије, делегације борачке организације Републике Српске и регије Стара Херцеговина, представници невладиних организација, те представници јавног и политичког живота.

У програму су учествовали глумац Горан Јокић, те ученици и професор Средњошколског центра „Иво Андрић“ из Вишеграда.

Академијом је у Вишеграду окончано централно обиљежавање Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и 220 година од подизања Првог српског устанка.

Претходно је у манастиру Добрун служен парастос погинулим српским устаницима, те положени вијенци и цвијеће код споменика вожду Карађорђу. Потом је код Централног споменика у Вишеграду служен помен и одата пошта погинулим борцима Војске Републике Српске /ВРС/.

Широм Републике Српске данас се обиљежава Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српска у којем су погинула 23.752 борца и 220 година од Првог српског устанка.

Војска Републике Српске формирана је 12. маја 1992. године, а, према подацима тадашњег Генералштаба, на крају рата имала је 210.000 мобилисаних бораца. У Одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године погинула су 23.752 борца.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

СРНА