Одржана комеморација Дражану Перендији

05.12.2016.

komemoracija-sala

У Дому културе у Вишеграду, одржана је комеморација поводом смрти бившег предсједника предсједништва Борачке организације Републике Српске Дражана Перендије, који је преминуо у Вишеграду, послије тешке болести у 55. години живота.

На комеморацији су говорили замјеник предсједника предсједништва Борачке организације Републике Српске Милош Лазовић, начелник општине Вишеград Младен Ђуревић и ратни командант вишеградске бригаде пуковник Лука Драгичевић.

Лазовић рекао је да је БОРС изгубила великог активисту, прегаоца, борца за истину и правду, једном ријечју великог човјека.

„Поштована породице желим да вас замолим у име сабораца вашег Дражана да нам се у будућности слободно обраћате у сваком тренутку када осјетите да вам је потребна помоћ од правих пријатеља, јер је то ваш и наш Дражан својим дјелима заслужио“, додао је Лазовић.

Начелник Ђуревић је у говору рекао да је његова смрт губитак за цијелу општину, која му захваљује на његовом савјесном и професионалном обављању посла, у очувању наше нације, за коју се он посебно борио и одбране српских простора у којима је учествовао као војник и командант Војске Републике Српске.

„Дражан Перендија је иза себе оставио неизбрисив споменик оданости у очувању српства и вјере. Његова смрт је губитак не само за породицу, већ и за пријатеље и цјелокупну јавност“, додао је Ђуревић.

О ратном путу Дражана Перендије, његовом доприносу и развоју Борачке организације командант вишеградске бригаде Лука Драгичевић рекао је да је Дражан стартовао као обичан борац у трећој чети вишеградске бригаде, али да је због својих способности касније постављен за командира треће чете, а касније и за команданта батаљона у другој подрињској лакој пјешадијској бригади.

„Након демобилизације укључио се у најважније друштвене дјелатности и обављао важне функције у обнови привреде и организацији власти у општини Вишеград, а нарочито се истакао у активностима око формирања, организације, рада и развоја Борачке организације Републике Српске“, додао је Драгичевић.

Он се у свом говору захвалио за допринос у борби за слободу српског народа и стварање Републике Српске, , најзначајнијег историјског подвига српског народа.

Дражан Перендија је за заслуге због доприноса у борби и раду Борачке организације добио  одликовање Борачке организације Републике Српске са повељом. За допринос изградњи комплекса манастира Добрун и споменика вожду Карађорђу одликовао га је његова светост патријарх српски Павле.

Обављао је дужност предсједника општинске Борачке организације, предсједника предсједништва Борачке организације Републике Српске, директора Друштва БОРС инвест Фонда Републике Српске.

СРНА