Одржана јавна расправа о приједлогу буџета за 2024. годину

13.12.2023.

На јавној расправи о Приједлогу буџета општине Вишеград за 2024. годину изнесени су добри приједлози грађана, представника невладиних удружења, јавних установа и предузећа који су се одазвали позиву да помогну у креирању овог важног документа, рекао је начелник општинског Одјељења за финансије Милан Јакшић.

Он је истакао да су корисници гранта задовољни планираним средствима за наредну годину, те напоменуо да до усвајања Приједлога буџета, сви заинтересовани могу у писаној форми доставити примједбе, приједлоге и сугестије на овај документ на адресу општине Вишеград.

„Поштујући препоруке Главне службе за ревизију јавног сектора настојаћемо да уведемо нову праксу ради бољег и прецизнијег праћења потрошње јавних средстава корисника гранта, а у овај рад ће бити укључени представници општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности“, навео је Јакшић.

Он је појаснио да ће ово одјељење разматрати захтјеве корисника грантова, провјеравати намјену и потрошњу средстава, а након те процедуре, подаци за уплату средстава биће усмјерени Одјељењу за финансије.

Јакшић је нагласио да ће настојати да се што већи број удружења на подручју ове општине укључи и аплицира за средства из фондова који су на располагању како се не би ограничили искључиво на финансије из буџета општине Вишеград, већ да се омогуће и спољни извори финансирања.

Начелник Вишеграда Младен Ђуревић рекао је да је Министарство финансија Републике Српске дало сагласност на Приједлог буџета за наредну годину у износу од око 11.500.000 КМ, те да ће се овај документ наћи на дневном реду сједнице Скупштине општине која ће бити одржана сљедеће седмице.

„Имали смо могућност да планирамо нешто већи буџет за наредну годину у односу на текућу и вјерујем да су сви који су учествовали у креирању овог документа на најбољи начин распоредили средства за све кориснике“, навео је Ђуревић.

Скупштина општине Вишеград усвојила је 24. новембра Нацрт буџета за 2024. годину у износу од 11.506.240 КМ.

СРНА