Одржана фолклорна радионица у Андрићграду

17.08.2023.

У Андрићграду је данас одржана фолклорна радионица за учеснике Међународног дјечијег фестивала фолклора „Лицидерско срце“ из Републике Српске, Србије, Црне Горе, Бугарске, Пољске, Канаде, Кине, Грузије и Мексика.
Члан организационог одбора фестивала Богдан Дамњановић рекао је да ће на фестивалу учествовати 1.200 малишана из 15 земаља свијета, што је, како каже, највише до сада.

Он је истакао да ће фестивал, који је почео у уторак, 15. августа, под слоганом „Загрли традицију – осети срце“, трајати до 19. августа.

Умјетнички руководилац вишеградског Српског соколског друштва „Краљ Петар Ујединитељ“ Данијела Шућур рекла је да је сврха радионица да свако друштво покаже кораке својих народних игара и да науче нешто ново.

„Представили смо ерско коло као заједнички избор српске игре. Ово је значајно јер дјеца склапају пријатељства која служе као основа да дјеца путују у друге земље“, истакла је Шућурева.

Један од учесник фестивала Нина Јеремић, која је дошла из Канаде, рекла је да је први пут у Вишеграду.

„Први пут сам у Вишеграду и много је добро видјети толико игара на једном мјесту. Уживамо и дружимо се“, истакла је Јеремићева.

Међународни дјечији фестивал фолклора „Лицидерско срце“ биће одржан вечерас у Вишеграду.

Пријем учесника фестивала је у Градској кући у 17.30 часова.

Свечани дефиле учесника почеће у 18.30 часова и кретаће се од моста Мехмед паше Соколовића, Улицом краља Петра Првог до Андрићграда гдје ће у 19.00 часова бити одржан фестивал фолклора.

Фестивал „Лицидерско срце“ одржава се у Ужицу, на Златибору и у Вишеграду.

Манифестацију организује ужичко Удружење „Ера“ у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Србији, градовима Ужицем и Вишеградом, те Туристичком организацијом Златибора.

СРНА