Одржан семинар о страдању Срба и култури сјећања

28.05.2021.

У Андрићграду данас је одржан семинар о страдању Срба и култури сјећања на којем је истакнуто да су овакви скупови један од начина како радити на колективној свијести о геноциду над Србима и другим историјским догађајима који су довели до великог страдања српског народа.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић рекао је да су овакви семинари један од начина којима се може достићи једна врста колективне свијести и то не само о геноциду који је над Србима почињен у Другом свјетском рату већ и о другим историјским догађајима који су довели до тога да великог страдања српског народа западно од Дрине.

Семинар је окупио око 20 професора историје и српског језика и књижевности, а савјетник за српски језик при Републичком педагошком заводу Силва Добраш је појаснила да су учесници исти они који су били полазници семинара у Институту „Јад Вашем“ у Јерусалиму.

Савјетник за српски језик у Републичком педагошком заводу Раде Лаловић сматра да се култура сјећања најлакше његује на начин да се започне од првог разреда основне школе о личном идентитету.

„Не започињати причом о злочинима и страдањима него о личном идентитету, а у старијим разредима говорити о томе ко је гдје од предака живио и страдао“, појаснио је Лаловић.

Семинар о страдању Срба и култури памћења одржан је у организацији Републичког педагошког савеза, а по завршетку учесници су посјетили Спомен комплекс у Старом Броду.

СРНА