Општина ће настојати да помогне ромске породице

16.12.2016.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да ће општина у сарадњи са ОЕБС-ом и Министарством за људска права и избјеглице БиХ покушати да направи пројекат за рјешавање стамбеног питања ромских породица.

„Према нашим сазнањима у Вишеграду живе двије породице ромске националности, од којих једна има десет чланова, а друга два члана“, рекао је начелник Младен Ђуревић.

Он је истакао да општина помаже у складу са својим могућностима, а да је најбитније наћи начин да се школују дјеца породице, која има осморо дјеце.

„Информације које ми имамо су, да има шестеро дјеце за Основну школу, неки су већ ишли и напустили школу“, каже Ђуревић.

Он је додао да ће општина у сарадњи са ОЕБС и Министарством за људска права и избјеглице БиХ покушати направити пројекат како би се ријешило стамбено питање ових породица.

Представник за питања Рома у мисији ОЕБС Дерво Сејдић рекао је да је састанак био врло користан, јер су договорени одређени кораци, на који начин да се приступи рјешавању проблема ромских породица.

„Почетком наредне године организоваћемо састанак, на којем ћемо позвати службе које имају додира са заштитом права дјетета, социјалном заштитом, образовне и полицијске структуре да са циљем да се помогне овим породицама“, истиче Сејдић.

Он каже да им је потребна помоћ у образовном смислу, да дјеца иду у школу, али и стамбено збрињавање.

„Постоји више приједлога за стамбено збрињавање, а ми ћемо у наредном периоду покушати изнаћи најбоље рјешење уз помоћ невладиних организација и Министарства за људска права и избјеглице БиХ како би покушали помоћи ове породице“, додао је Сејдић.

СРНА