Одржан јавни час о животу Лотике Целермајер

20.03.2017.

У Средњој школи „Иво Андрић“ у Вишеграду данас је одржан јавни час о животу Лотике Лоти Целермајер, прве пословне жене у овом граду, којем је присуствовала и амбасадор САД у БиХ Морин Кормак.

Тема овог јавног часа обрађена је у оквиру пројекта „Мултиетничка заједница је мој дом“ Хелсиншког одбора за људска права у Републици Српској, који је креиран у сарадњи са четири школе у БиХ.

„Овај пројекат, који су радили млади људи, може нам помоћи да градимо бољу будућност заједно. Изградња мултиетничких друштава има јако пуно важности за све земље у модерном добу“, рекла је Кормакова.

Она је изразила наду да ће вишеградски стари мост повезивати и зближавати људе како би се могло радити много у будућности за све у БиХ.

Координатор пројекта Дивна Васић каже да су се опредијелили за ову тему, јер су жељели да „расвијетле лик Андрићеве јунакиње, али не као књижевни, већ као стварни, с обзиром да је Целермајерова живјела и стварала у Вишеграду скоро шест деценија“.

„Осим тога, жељели смо да се упознамо са аустроугарским периодом и препородом једне оријенталне, уморне касабе у једну урбану варош. То смо приказали кроз лик жене Јеврејке која је у мушком свијету у коме владају патријархални односи успјела да постане прва пословна жена у Вишеграду и буде узор газдама тог доба“, истакла је Васићева.

Она је похвалила ученике који су радили на овом пројекту, те додала да очекује наставак ових активности с циљем очувања културног насљеђа.

Представник Хелсиншког одбора за људска права у Републици Српској Александра Летић каже да су ученици који су учествовали у овом пројекту показали да имају капацитета да спроведу истраживања.

„Ове теме су врло осјетљиве, јер су истраживали оно што се давно дешавало“, додала је Летићева.

Ученик четвртог разреда Марија Лакић рекла је да је овај пројекат значајан зато што је истраживана историја Вишеграда.

„Развили смо причу о Лотики Целермајер, јунакињи Андрићевог романа, али и власници првог хотела у нашем граду“, додала је Лакићева.

СРНА