Од следеће године вожња ћиром од Вардишта до Вишеграда

16.06.2017.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић и предсједник Удружења за обнову ускотрачних пруга из Бањалуке Вељко Вуковић изразили су данас очекивање да ће бити одобрена средства из европских фондова за обнову ускотрачне пруге Вардиште-Вишеград.

Ђуревић је рекао да га је обрадовала вијест да је пројекат обнове ускотрачне пруге Вардиште-Вишеград позитивно оцијењен и да ће његову реализацију помоћи европски фондови.

„Дио средства био би издвојен и за набавку локомотиве, док имамо вагоне, тако да ћемо моћи да формирамо композицију која ће саобраћати од Вишеграда до Вардишта“, рекао је Ђуревић.

Он је истакао да је општина Вишеград дала логистичку подршку за овај пројекат и учиниће све што је у њеној надлежности како би обнова пруге била реализована.

„Много људи у Вишеграду је почело да живи од туризма, а покретање воза би био додатни сегмент који би употпунио туристичку понуду“, додао је Ђуревић.

Вуковић је изразио наду да ће средства из европских фондова бити дозначена за мјесец дана.

„Та средства ће бити довољна да ове године кренемо са радовима како би `ћиро` наредне године стао на шине и возио на релацији Вардиште-Вишеград“, рекао је Вуковић.

Он је навео да је пројекат обнове пруге од Вардишта до Вишеграда „кренуо тежим стазама“, те да су проналазили начине за његово финансирање.

„`Жељезнице Републике Српске` нису могле да нађу средства и дошли смо у контакт са фондовима Европске уније, који су спремни да издвоје донаторска средства намијењена за развој културне баштине“, рекао је Вуковић и додао да је тиме препознат значај обнове ускотрачне пруге.

СРНА