Од новембра психосоцијални третман за починиоце насиља

20.04.2017.

У Центру за ментално здравље у Вишеграду од новембра ће почети провођење психосоцијалног третмана за починиоце насиља у породици, као значајна мјера у процесу заштите жртава, изјавила је директор Удружења грађана „Будућност“ из Модриче Гордана Видовић.

Видовићева је на припремном састанку у Вишеграду за провођење психосоцијалног третмана за починиоце насиља у породици, рекла да ова организација више од двадесет година ради на превенцији и заштити од насиља у породици и насиља над женама.

„Примијетили смо да недостаје рад са починиоцима и да није довољно само оснажити жену. Са починиоцима је потребно радити да би увидјели да насиље није модел који треба заговарати и да насиље може да се превазиђе уколико се на ефикасан начин ради“, истакла је Видовићева.

Она је додала да Центар за ментално здравље у Вишеграду има капацитет да почне третман у новембру, и да ће то бити групни рад који траје четири до шест мјесеци, а први резултати биће видљиви наредне године.

Судија Основног суда у Вишеграду Осман Рахмановић рекао је да постоји много ситуација насиља у породици гдје се Суд одлучује на заштитну мјеру обавезног психосоцијалног третмана.

„Тражимо начин како да ову мјеру спроведемо, да оствари добар резултат“, додао је Рахмановић.

Он је истакао да је од представника полиције из Вишеграда добио податак да су у 2017. години пријављена четири кривична дјела насиља у породици, а да је прекршаја било знатно више.

Рахмановић је додао да се такви случајеви морају хитно процесуирати, јер нема ефекта ако се то деси након неколико мјесеци.

Састанку су присуствовали представници општине Вишеград, Центра за социјални рад, Центра за ментално здравље, Полицијске станице, Основног суда и Удружења жена „Мост“ из Вишеграда.

Ова активност је дио пројекта „Корак ближе ка заустављању насиља – психосоцијални рад са починиоцима насиља“, које проводи Удружење грађана „Будућност“ из Модриче у партнерству са Удружењем грађана „Виве жене“ из Тузле, подржаног од Џендер центра Владе Републике Српске.

СРНА