Обновљен Планинарски дом

27.11.2019.

Планинарски дом Гостиља код Вишеграда обновљен је уз помоћ општине која је донирала 7.000 КМ и предузећа „Хидроелектране на Дрини“, које је издвојило 3.000 КМ.

Предсједник Планинарског друштва „Столац“ Жарко Крсмановић рекао је да је било потребно много времена и средстава да се обнови Дом.

„Након ратних дејстава из деведсетих година овај дом је био потпуно уништен. Објекат смо морали да очистимо, да реконструишемо кров, а након тога смо имали грађевинске радове и постављање фасаде“, навео је Крсмановић.

Он је рекао да је у реконструкцији крова највише помогла општина Вишеград, те истакао несебичан рад чланова овог друштва који су добровољно радили у обнови Дома.

Крсмановић наводи да Дом има кухињу, дневни боравак, санитарни чвор, двије спаваонице и може да прими укупно 60 планинара.

„Планинарски дом је био популаран и прије рата за све планинаре из бивше Југославије. Ту се налазе врхови Гостиља на 1.315 метара, врх Јањач на 1.473 метра и највиши врх Велики Столац на 1.673 метра“, рекао је Крсмановић.

Он је напоменуо да је за врх Гостиља карактеристичан по томе што је ту станиште Панчићеве оморике.

„Сви наши врхови су везани за планину Тару, а ми граничимо са Националним парком `Тара` и ту нас дијели граница са Србијом“, рекао је Крсмановић.

Он је додао да Планинарско друштво „Столац“ има двије традиционалне акције, од којих је једна „Прошетајмо рзавским бреговима“, а друга „Успон на Велики Столац“.

„Сваке године на наше акције дођу планинари из свих република бивше Југославије, госте радо примамо и излазимо им у сусрет. Планинари овог друштва су освојили скоро све значајније врхове у Европи, а циљ им је да у будућности освоје највиши врх Европе на Кавказу“, истакао је Крсмановић.

Планинарско друштво „Столац“ има око 70 чланова.

СРНА