Објављена књига „Житија светих Срба“

04.01.2017.

У издању Издавачке куће Митрополије дабробосанске „Дабар“, са сједиштем у манастиру Светог Николаја у Добрунској Ријеци код Вишеграда, из штампе је изашла књига „Житија светих Срба“.

У „Дабру“ истичу да су у овој књизи на 848 страница, формата А4, обухваћени сви Срби светитељи од четвртог вијека до данас. Књига је подијељена у седам периода који су ослоњени на историјске промјене Српске православне Цркве и Српског народа, а  садржај је уређен хронолошки, да би читалац могао добити представу кроз шта су све прошли Српски народ и његова Црква“.

Уредник Издавачке куће „Дабар“ архимандрит Јован Гардовић рекао је да се ради о зборнику у коме су сабрана житија многих Светих Срба, тако да су на једном мјесту представљени најљепши, најчистији и најсветији, најстрадалнији и најузвишенији синови и кћери нашег народа, синови и кћери Божији.

„Њихова житија изложена су хронолошки, тако да се упоредно може пратити и историја нашег народа. Неке битне и судбоносне тренутке из историје наше Цркве преузели смо из „Кратке историје Српске Православне цркве од професора др Предрага Пузовића и „Српске цркве у историји од др Радомира Поповића и унијели у овај зборник да би читаоци могли имати јаснију и свеобухватнију слику наше свештене историје“, додао је Гардовић.

СРНА