Обиљежено 28 година од страдања 28 Срба на Меремишљу

16.10.2020.

Служењем парастоса, прислуживањем свијећа и полагањем вијенаца на спомен-обиљежје на брду Меремишље код Вишеграда данас је обиљежено 28 година од страдања 28 бораца Војске Републике Српске, 24 припадника Вишеградске бригаде и четири припадника руђанске бригаде, међу којима је било и особље санитета.
Предсједник Борачке организације Вишеград Александар Савић подсјетио је да је ово мјесто гдје је Вишеград у једном дану изгубио 24 борца и гдје је страдала медицинска сестра.

Он је рекао да су припадници такозване Армије БиХ 16. октобра 1992. године заробили четири борца, а једном су послије мучења завезали камен око врата и бацили га у ријеку Дрину.

„Овдје су војници и убијани и мучени, што не приличи ниједној војсци, без обзира о којој страни је ријеч“, навео је Савић.

Предсједник Борачке организације Рудо Момир Радовић рекао је да на ово мјесто долазе да би се сјетили браће која су дала живот за Републику Српску.

„Обилазећи ово мјесто, враћају се тешке успомене, али ово морамо да чинимо да бисмо преносили на млађе генерације. Њихова борба и страдање било би узалудно ако не бисмо спомињали шта се овдје десило“, нагласио је Радовић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је данашње обиљежавање подсјећање на велики злочин, када је убијено 28 српских војника који су бранили Републику Српску.

„Најмање што можемо да урадимо јесте да посјетимо ово мјесто, одамо почаст свима који су дали живот за Републику Српску. На младима је да не забораве све те ратне догађаје и да сјећање преносе на будуће генерације“, навео је Ђуревић.

Син погинулог борца Мирослав Ковачевић рекао је да се сваке године окупљају на Меремишљу да би одали почаст свим страдалима.

„То је најмање што можемо да учинимо за погинуле борце Војске Републике Српске који су дали живот за Српску и одбрану Вишеграда“, истакао је Ковачевић.

Као знак сјећања на погинуле борце Војске Републике Српске на Меремишљу је 2013. године Борачка организација Вишеград подигла спомен-обиљежје са уклесаним именима 24 борца из Вишеграда и четири из Рудог.

СРНА