Обиљежено 27 година од убиства Срба у Јелашцима

02.08.2019.

У селу Јелашци, код Вишеграда, данас је код спомен-обиљежја служен парастос поводом 27 година од злочина муслиманских снага над једанаесторо српских цивила из овог села у протеклом рату, међу којима двоје дјеце.

Цвијеће код спомен-обиљежја положиле су делегације општинске Борачке организације и општине Вишеград.

Начелник општине Младен Ђуревић рекао је да је почињен злочин над недужним становништвом овог села, међу којима је највише било стараца и дјеце.

„Извршен је страшан злочин и није се гледало кога и гдје убијају. Наше је да обиљежавамо овакве датуме и да овакви злочини не буду заборављени“, истакао је Ђуревић.

Предсједник Скупштине Борачке организације Вишеград Александар Савић рекао је да чланови ове организације сваке године долазе на ово мјесто страдања.

Милан Савић из овог села истакао је да Тужилаштво БиХ ништа не предузима када је ријеч о овом случају.

„Мени су настрадали мајка, отац, стриц, пријатељи и комшије“, навео је Савић.

Муслиманске снаге су на данашњи дан 1992. године упале у село Јелашци код Вишеграда и на звјерски начин убиле српске цивиле.

На кућном прагу тада су убијени Тривун Јелачић, његова жена Сава, снаха Мира и њена дјеца – осмогодишњи Видоје и десетогодишња Мира.

Од муслиманског метка страдали су Славка и Драган Шушњар, који су убијени у дворишту куће и на сеоском путу.

У кући, док су припремали кафу, убијени су Миле Савић, његова супруга Петка и брат Радомир, који је тада дошао из Обреновца да помогне брату у купљењу сијена.

СРНА