Обиљежено 25 година Вишеградске бригаде

20.05.2017.

У Вишеграду је данас служењем парастоса и полагањем цвијећа на централни споменик браноцима Републике Српске обиљежено 25 година Вишеградске бригаде.

Први командир ове чете Милан Илић свима је пожелио пуно здравља, са жељом да никад ни једна генерација не ратује, већ само да слави годишњицу вишеградске бригаде.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да држимо и даље родољубе на првом мјесту и чувамо нашу Републику Српску.

„Зато и јесмо овдје, да вратимо сјећање на страдање и да поручимо да не смијемо да заборавимо своју историју“, истакао је Ђуревић.

Он се свим борцима захвалио што су прије 25 година кренули на пут стварања Републике Српске, што су допринијели да она буде стабилна и да може да рачуна на своју будућност.

Предсједник Предсједништва општинске борачке организације Вишеград Милисав Васић рекао је да је након што су бјелосвјетски моћници одлучили да распарчају Југославију и да изазову рат на њеном простору и да са многих вјековних огњишта протјерају српски народ, тадашње руководство српског народа одлучило да се томе супротстави.

„Такву судбину су планирали да ураде и Србима у Босни, али чланови Скупштине Републике Српске су донијели одлуку да се 12. маја 1992. године формира војска која ће имати за циљ да сачува српско становништво од покоља и протјеривања, односно да их не задеси судбина њихових предака који су мучени и убијани по многим казаматима и логорима у претходним ратовима“, истакао је Васић.

На споменик браниоцима Републике Српске вијенце су положили представници борачких категорија из Вишеграда и Рудог, ратни ветерани из Ужица и удружења ратних војних инвалида из Вишеграда.

Делегације су јутрос обишле и Српско војничко гробље на Мегдану и спомен-собу палим српским борцима.

СРНА