Обиљежено 128 година од рођења Иве Андрића

09.10.2020.

Професори и ученици Средње школе „Иво Андрић“ из Вишеграда положили су данас цвијеће на спомен-обиљежје књижевнику Иви Андрићу код ћуприје и на бисту у Андрићграду, поводом Дана школе и 128 година од рођења нобеловца.
Директор Средњошколског центра Дивна Васић је рекла да су дјела Иве Андрића преведена на више од 50 свјетских језика, те да је то писац који се и данас чита на свим континентима.

„Данас се обиљежава и Дан наше школе, али смо програм прилагодили тренутној епидемиолошкој ситуацији“, истакла је Васићева и додала да су ученици и професори традиционално обишли и уредили споменике тетки и теку Иве Андрића на гробљу у Црнчи, као и споменике његових јунака из романа „На Дрини ћуприја“ на јеврејском гробљу на Околиштима.

Професор српског језика и књижевности Дијана Милошевић рекла је да је Андрић обавезна школска лектира, те да из вишеградске средње школе не изађе ни један ученик који није прочитао бар један роман славног писца.

Иво Андрић рођен је 9. октобра 1892. године у Травнику, а дјетињство од 1894. до 1903. године провео је код тетке Ане и тетка Ивана Матковшика у Вишеграду.

Нобелову награду за књижевност добио је 1961. године. Преминуо је 13. марта 1975. године у Београду.

У част овом великом писцу, режисер Емир Кустурица је на ушћу Рзава у Дрину изградио Андрићград.

СРНА