Обиљежена слава у Средњој школи „Иво Андрић“

27.01.2019.

Школска слава Свети Сава обиљежена је у вишеградској Средњој школи „Иво Андрић“ ломљењем славског колача и пригодним програмом који су извели ученици ове школе.

Професор српског језика и књижевности Дијана Инђић Милошевић рекла је да је припремљен умјетнички програм, који је назван „Свети Сава светионик српске земље“, посвећен лику и дјелу првог српског просвјетитеља.

„Веома је битно обиљежавање школске славе Свети Сава, јер је он одредио пут којим идемо, језик којим говоримо, писмо којим пишемо, крст којим се крстимо. Од њега почиње наша оригинална српска средњовјековна књижевност. Свети Сава је први поглавар Српске православне цркве, заштитник школа“, додала је Милошевићева.

Она је истакла да ученици радо учествују у овом програму, јер је ово слава професора и ученика.

Директор Средње школе „Иво Андрић“ Дивна Васић рекла је да је Свети Сава „књига из које се учи о љубави, праштању, скромности, достојанству и части“.

„Циљ наше образовно-васпитне институције је да свакодневно обезбјеђујемо боље услове за рад, али посебно треба да инсистирамо на томе да ученицима враћамо вјеру да је знање једина права вриједност и непролазна вриједност“, додала је Васићева.

Она је истакла да се ове године обиљежава 70 година постојања вишеградских средњих школа, тако да су награђени најбољи ученици.

Обиљежавању крсне славе присуствовали су представници јавног, политичког и културног живота у Вишеграду.

СРНА