Обиљежена слава манастира у Вардишту

10.06.2021.

Манастир Вазнесења Господњег у Вардишту код Вишеграда обиљежио је своју славу – Спасовдан, а Свету архијерејску литургију служио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Митрополит је у бесједи подсјетио на значај празника који симболизује и људско спасење, као и на то да су манастири увијек били духовно огњиште гдје се уздижу молитве Богу и покајањем спирају људски гријеси.

Игуманија Јефимија рекла је да је ова светиња новијег датума, али да постоје подаци да је на овом земљишту 1898. године постојала црква.

„То нам говори да су одржаване молитве и да су људи долазили овдје да се моле. Наш циљ је да наставимо гдје су претходници стали и да овај манастир још више заблиста“, истакла је игуманија.

Домаћин славе Радоје Јевтић рекао је да је ово свечан дан и велика част за њега и његову породицу.

За све присутне припремљена је славска трпеза.

Женски манастир Вазнесења Господњег у мјесту Вардиште код Вишеграда, изграђен прије двије деценије, мјесто је духовног окупљања мјештана, али и туриста и православних вјерника из свих крајева.

Манастирска црква изграђена је и освештана 1996. године, а од августа 2007. настањена је монахињама и једини је женски манастир у Митрополији дабробосанској.

СРНА