Обиљежена крсна слава Борачке организације

08.11.2017.

У Вишеграду је данас Литургијом у Цркви Пресвете Богородице на Мегдану и полагањем цвијећа на споменик браниоцима Републике обиљежена крсна слава Борачке организације Републике Српске /БОРС/ – Митровдан.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Вишеград Милисав Васић истакао је да БОРС данас прославља свог заштитника Светог великомученика Димитрија, који је поднио велику жртву за православље, и сјећа се својих сабораца који су дали живот за одбрану Републике Српске.

Васић је напоменуо да су у протеклом рату из Вишеградске бригаде страдала 143 борца, као и да општинска Борачка организација настоји да их не заборави, обиљежавајући све значајне датуме.
Он је додао да обиљежавању славе у Вишеграду присуствују делегације из Косовске Митровице, Ужица, Смедерева и Сјенице.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је Свети Димитрије заштитник свих бораца, да се мора обиљежити на достојан начин, те истакао да да се сваки дан треба присјећати свих бораца који су живот дали за стварање Републике Српске, њихових породица и ратних војних инвалида.

„Општина Вишеград ће наставити да помаже општинску Борачку организацију. Вишеград је трећа општина у Републици Српској по издвајању средстава, што нас јако радује, то је око 200.000 КМ, а организација тим средствима помаже оне којима је то неопходно“, додао је Ђуревић.

Шеф клуба Срба у Вијећу народа Републике Српске Перо Петровић истакао је важност обиљежавања Митровдана и сјећања на погинуле српске борце који су уградили себе у Републику Српску.

„У овом времену када се српске жртве негирају, када се покушава представити да је само један народ био жртва у БиХ, веома је важно да доказујемо да је српски народ један од жртава рата и да је дао, можда, највеће жртве за стварање Републике Српске“, додао је Петровић.

Резервни војни старјешина из Смедерева Слободан Бојић рекао је да су 15 година побратими са Борачком организацијом Вишеград и истакао важност обиљежавања Митровдана и сјећања на погинуле борце.

Важност обиљежавања крсне славе БОРС-а и сјећања на српске борце који су живот дали за Републику Српску истакао је и предсједник Удружења ветерана града Ужица Ранко Обрадовић.

СРНА