Обиљежена крсна слава Борачке организације

08.11.2018.

Вишеградска Борачка организација обиљежила је данас крсну славу – Митровдан, литургијом у Цркви Пресвете Богородице на Мегдану и полагањем цвијећа на централни споменик браниоцима Републике Српске.

Предсједник предсједништва општинске Борачке организације Милисав Васић честитао је славу борцима и борачким организацијама и напоменуо да су поводом крсне славе у госте дошле делегације из Смедерева, Ужица, Сјенице, Косовске Митровице и Звечана.

„Свјестан сам да нису сви борци задовољни, јер је положај демобилисаних бораца који не раде веома тежак. И они који раде нису задовољни јер не поштују Борачку организацију, не долазе да се учлане, не долазе на различита обиљежавања“, рекао је Васић.

Он је истакао да Борачка организација Вишеград спада у једну од најорганизованијих организација те врсте у Републици Српској.

„Захваљујући општини Вишеград и њеном начелнику Младену Ђуревићу, наш буџет је један од већих у Републици Српској. Велики број средстава које смо добили од општине подијелили смо породицама погинулих бораца за лијечење, демобилисаним борцима који не раде, нашим борцима који се налазе у затворима и оним борцима против којих се воде процеси суђења у Сарајеву“, рекао је Васић.

Он је изразио очекивање да ће на нивоу Републике Српске бити створени услови за запошљавање демобилисаних бораца или да раније иду у пензију.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић пожелио је свим борцима Војске Републике Српске и свима онима који прослављају данашњу славу пуно здравља и среће.

„Захвалио бих свима онима који су стварали Српску и омогућили нам да данас живимо у слободној Републици Српској, а на нама је да свим демократским средствима бранимо оно што су наши очеви и дједови стварали четири године.
Општина Вишеград има јако добру сарадњу са општинском Борачком организацијом“, рекао је Ђуревић.

Ђуревић је истакао да је Вишеград једна од три водеће општине у Републици Српској по висини издвајања средстава из буџета за функционисање општинске Борачке организације.

„Нашој баки Миљи Танасковић, која је изгубила троје дјеце у једном дану, помогли смо да среди спрат куће, јер је то била њена жеља. Такве примјере треба да слиједимо и помажемо, јер су они дали највише да би ми данас живјели слободно и у миру“, истакао је Ђуревић.

Предсједник Удружења ветерана 1992-1999 Младен Ракоњац из Сјенице рекао је да је у Вишеград дошао да би се поклонио палим борцима Републике Српске, да се жртве не забораве.

„Наше жртве и са једне и са друге стране су наше жртве. Велико задовољство ми је што сам данас овдје и што могу да се поклоним палим борцима“, истакао је Ракоњац.

Секретар Удружења резервних војних старјешина Слободан Богић из Смедерева истакао је да имају добру сарадњу са Борачком организацијом из Вишеграда.

„Дошли смо да одамо почаст погинулим борцима Републике Српске који су своје животе дали да би направили српску државу“, додао је Богић.

СРНА