Обиљежена 71 година од хапшења Драгољуба Михаиловића

13.03.2017.

У Дражевини код Вишеграда данас је обиљежена 71 година од хапшења команданта Југословенске војске у отаџбини Драгољуба Драже Михаиловића.

Свештеници Дабробосанске епархије служили су помен испред Манастира Светог Николаја у Добрунској Ријеци, гдје су припадници Озне 13. марта 1946. године ухапсили Михаиловића и стријељали његове пратиоце.

Помену је присуствовало више од 200 припадника равногорских покрета из Републике Српске, Србије и Црне Горе, који су положили цвијеће на централни споменик српским борцима на тргу у Вишеграду и на споменик Михаиловићу у Дражевини.

Војвода Славко Алексић каже да су се окупили данас у Дражевини да би одали почаст Михаиловићу и његовој војсци и „наставили борбу за истину и правду“.

„Овдје смо да би исправили неправде које се односе на ђенерала и да наставимо борбу за истину и правду онако како се борио ђенерал. Ми смо његови насљедници и носимо равногорску идеју у себи“, рекао је Алексић.

Историчар Антоније Ђурић рекао је да су Срби једини народ на свијету који има двије мајке – Србију и Русију.

„Руски цар Николај је 1914. године ушао у рат против моћне Аустроугарске царевине да би заштитио малу православну Краљевину Србију. Руски цар је 1917. године запријетио савезницима да ће Русија иступити из рата уколико не пошаљу бродове да спасе српску војску са алабанског приморја“, рекао је Ђурић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Душко Милетић рекао је да српски родољуби данас у Дражевини поносно држе српску заставу и да та слика најбоље описује овај догађај.

„Нека ова слика части, поноса и пркоса покаже и докаже свима у свијету да ми његујемо традицију српског народа и српског борца“, рекао је Милетић.

Предсједник Равногорског покрета отаџбине Српске Душан Сладојевић рекао је да су припадници Удбе сакрили посмртне остатке Михаиловића, иако има назнака су они пронађени.

„Наша историја није научно обрађена. Дио режимске историје је такав да они који је пишу нису национално освијештени. Над српским народом направљен је злочин духовни и физички. Вјерујем да ћемо изњедрити људе који ће написати историју, садржајно и темељито“, рекао је Сладојевић.

Власти Федеративне Народне Републике Југославије осудиле су Михаиловића 15. јула 1946. године на смртну казну због кривичних дјела издаје и ратног злочина и организовања оружаних банди с циљем насилног обарања државног уређења.

Виши суд у Београду је 2015. године рјешењем прихватио захтјев за рехабилитацију Михаиловића.

СРНА