Обиљежен Свјетски дан срца

29.09.2020.

Подјелом флајера на главној улици у Вишеграду и савјетима доктора породичне медицине о значају здраве исхране и примјене здравих стилова живота као превенције кардиоваскуларних болести, данас је у овом граду обиљежен Свјетски дан срца.

Организатор обиљежавања је Дом здравља у Вишеграду, а директор ове установе Снежана Ђуровић рекла је Срни да су суграђане упознали о узроцима који доводе до проблема са срцем, на првом мјесту повишеним притиском, гојазношћу, проблемима са масноћом и шећером.

„Због епидемиолошке ситуације, одлучили смо да на овај начин упознамо грађане о болестима срца, штетности пушења и повећања тјелесне тежине. Бројни су фактори ризика, али кардиолози најчешће упозоравају на пушење, повишен крвни притисак, повећане вриједности шећера и масноће у крви“, навела је она.

Она је нагласила да је важно да сваки појединац води о себи рачуна, да су узроци и насљедни фактори, те да је важно обављати превентивне љекарске прегледе.

Свјетска кардиолошка федерација је 2000. године прогласила 29. септембар Свјетским даном срца с циљем информисања људи широм свијета да су болести срца и мождани удар водећи узроци смрти.

СРНА